Alkukartoitus

Kaikkia liikkeitä mitä käydään kurssilla läpi, ennenkaikkea Basic liikkeitä, voit suorittaa vaikka onkin kipuja. Tarkoitan että jos sulla on koko ajan pientä kipua/tuntemusta ja liikkeiden tekeminen ei pahenna oireita niin se on vielä ok. Mutta maalaisjärki mukana, että jos liikkeet sattuvat tai pahentavat oireita, niin vältä niitä. Myös jos kipu treenamisen jälkeen yltyy kovemmaksi kuin mitä se on ollut, joskus nimittäin kipu hiipii pienellä viiveellä (ja nyt puhutaan hermokivusta, ei tavallisesta lihaskivusta) niin tällöinkin pyri välttämään liikkeitä ja jos pystyt erittelemään että mikä liike pahentaa oireita, jätä se pois. Provosoitu kipu kertoo meille siitä että kaikki ei ole kunnossa.

Pyri välttämään liikkeiden tekemistä kovan kipulääkityksen alaisena, silloin et voi tietää jos kyseinen liike pahentaa oireita, vai onko se neutraali liike. Me ei haluta pahentaa kiputilaa tai ongelmaa joka siellä on.

Kaikki liike kivun sallimissa määrin on hyvä. Perus kävely tepsii useimmiten, kunhan kävellessä muistaa keskivartalon pidon ja pienen jännityksen.

Jos jokin näistä oireista täsmää, niin suosittelen että hakeudut jatkohoitoon niin tutkitaan asiaa tarkemmin kuin tälleen tietokoneruudun/laitteen välityksellä:

  1. Tunnottomuutta alaraajoissa (ei satunnaisia pieniä puutumisia, vaan asennoista huolimatta on tunnoton tai pitempiä aikoja puutunut)
  2. Olet ollut jossain onnettomuudessa kaatunut tai nostanut jotain ja tämän jälkeen kipu yllättäen ilmennyt (säteilee alaraajaan/alaraajoihin)
  3. Pidättämisongelmia (virtsan tai ”2”)
  4. Molemminpuolista tai toispuolista merkittävää lihasheikkoutta (ei pääse varpailleen tai kyykkyyn (voima, ei kipu)
  5. SLR positiivinen (straight leg raise)
  6. Ei minkäänlaista kivun lievittävää asentoa (kipu koko ajan päällä)
  7. Säteilevää kipua alaraajoihin (selän asentoihin liitännäinen)
  8. Jalat menevät alta (voiman tai kivun takia)
  9. Jos annetut harjoitukset pahentavat oireita tai eivät auta lainkaan, niin tällöinkin hakeudu jatkohoitoon.
  10. Maalaisjärki mukana, että jos on ollenkaan sellainen olo että pelottaa tai vahvasti epäröi liikkeiden tekemistä niin aina on varmempi hakeutua jatkohoitoon